Pavelló poliesportiu. Figueres

Emplaçament
Sector de l'Olivar Gran
Figueres
Projecte
2016
Promotor
Ajuntament de Figueres
Superfície construïda
3.555 m²
Pressupost
3.358.000 €

Concurs per a un pavelló poliesportiu a Figueres:

CLARIANES
"Solo podremos sobrevivir gracias a un nuevo gesto constructivo, realizado por los seres humanos que hayan comprendido que la protección del escenario es el argumento de la obra" Peter Sloterdisjk

A la llum de la cita precedent, sembla clar que ja no és possible, avui en dia, ni encetar ni jutjar cap activitat humana sense prendre partit. En conseqüència i conscients de que, si volem encarar amb solvència la supervivència humana a la nostra casa comuna planetària, l'escenari és l'argument de l'obra, la proposta, més enllà de complir els habituals requeriments que fonamenten la bona arquitectura, es basa en dos punts de partida previs:

Un gest constructiu orientat a la màxima reducció de la petjada ecològica, on la fusta esdevé el principal material utilitzat i on els sistemes de producció i control energètics emprats asseguren la minimització dels consums.

Un gest urbà orientat a la re-naturalització de la ciutat on la qualificació dels buits amb elements vegetals ocupa la centralitat estratègica del projecte i on la valoració de l'escala del solar es fa amb òptica territorial i paisatgística. D'aquesta manera, l'emplaçament deixa de ser un solar abstracte i aïllat per esdevenir un Parc urbà solidari i tributari en xarxa amb altres recursos naturals de la ciutat i del seu entorn. Apartir d'aquí, tot canvia: primer es pensa en el valor del buit (el parc); després es disposa el ple (els edificis).