Can Pedrals library. Granollers

Location
Pl.Maluquer i Salvador s/n
Granollers
Project
1989 - 1990
Construction
1990 - 1995
Developer
Ajuntament de Granollers i Diputació de Barcelona
collaborators
Milián i Ventura associats, S.L
J.Ma. Molina
Contructora
Gesta, S.A
Area
1.816 m²
Estimate
934.280 €
Fotografia
Lourdes Jansana
Premis
1r. premi. Rehabilitació del Vallès Oriental. 1996

A district library housed in a historic building that presides over a fine old public square in Granollers, by the side of the old town wall. In an operation of total evisceration, the scheme introduces into the historic volume a regular system of concrete shelving on three floors that resolves the various requirements of the programme. The vertical communications core is situated at the other end of the main façade. The spaces of access and of relation are sited next to the wall and, taking advantage of their interstitial condition, are endowed with highly distinctive dimensions and qualities.